4 porce kapra
sůl
citrónová šťáva
hladká mouka
2 vejce
trocha piva nebo mléka
strouhanka
vepřové sádlo nebo olej
Porce kapra osolíme, pokapeme citronem a dáme do chladna.
Můžeme to udělat den předem, nebo aspoň 1 hodinu před další úpravou.
Na obalování si připravíme hladkou mouku, strouhanku a vejce. Vejce osolíme a rozšleháme s trochou piva nebo mléka,
může být i voda.
Kapra nejdříve obalíme v mouce, potom namočíme ve vejcích a nakonec obalíme ve strouhance.
Pokud nám zbylo vajíčko, můžeme porce obalit ve vajíčku a strouhance ještě jednou.
My máme rádi dvakrát obalované řízky.
Kousky kapra smažíme pomalu ve větší dávce tuku, aby se ryba dostatečně propekla.
Na smažení kapra je nejlepší sádlo.
Na vánoce, kdy dělám víc porcí, smažím kapra ve friťáku.