Koření je nedílnou součástí jídla.
Použiji slova z jedné knihy o koření.
Koření dává rukám kuchaře velkou moc. Umění je
této moci využít, ne však zneužít. Obměnami v koření lze ze základní suroviny vytvořit paletu rozmanitých jídel.
Každý národ vaří především ze surovin své země a používá hlavně koření, které u něho roste.
Vždyť i v zahrádkách našich babiček rostlo nejrůznější koření či byliny.
Z vlastní zkušenosti vím, že koření z přírody nebo zahrádky má úplně jinou, výraznější chuť, než to koupené.
Na naši zahrádce najdete majoránku, bazalku, saturejku, dobromysl (oregáno), tymián, yzop,
šalvěj, mátu peprnou, meduňku, libeček, kopr, šalvěj, levanduli a další.
Bazalka pravá
Jako koření slouží čerstvá i sušená nať.
Použití: Pokrmy z rajčat, zeleninové a bramborové polévky, kořenění salátů a pokrmů ze syrové zeleniny,hub,
sekaných mas, fazolí, při přípravě zvěřiny a ryb, a to především při grilování.
Má vliv na vylučování žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu, trávení a ulehčuje odkašlávání.
Zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy.
Dobromysl (oregáno)
Do jídel se používá sušená,čerstvá dobromysl se používá málo.
Použití: Do jídel z fazolí, ryb a rajčat. Velmi chutná je ve skopovém a telecím mase.
Hodí se do sekané, karbenátků nebo k masu dušenému na zelenině.
Patří na pizzu i do rizota. Je možné ji použít všude tam, kde je vhodná majoránka.
Dobromysl je léčivá. Pomáhá při kašli, má protizánětlivé účinky a zvyšuje vyměšování žluči.
Působí proti průjmům a podporuje chuť k jídlu.
Saturejka
Do jídel se používá čerstvá i sušená. Má příjemnou vůni a ostrou chuť.
Použití: Přidáváme ji do tučnějších jídel, do všech luštěninových jídel, do kapusty, velmi dobrá je v klobásách.
Čerstvou saturejku použijeme do bramborové polévky, fazolového, bramborového či okurkového salátu.
Sušenou přidáváme do rajské omáčky a jiných jídel s rajčaty, do jídel z krup a do jídel z hub.
Saturejka působí proti nadýmání a zabraňuje tvorbě plynů v zažívacím traktu, podporuje chuť k jídlu,
usnadňuje trávení a zažívání. Má protizánětlivé účinky, působí mírně močopudně a
proti průjmově.
Yzop
Jako kořenění se používají čerstvé i sušené lístky.
Použití: Vhodně dochucuje zvěřinu, skopové maso, polévky zeleninové,
hrachové a bramborové, nádivky do drůbeže.
Yzop uvolňuje odkašlávání, odnímá bolest žaludku, lehce projímá, posiluje zrak, čistí mozek a je vhodný pro staré lidi.