Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Seznam

Novinky

Menu

Koření

Rady a nápady

Povídání

_____________

Návštěvní kniha

Odkazy

Napiš vzkaz na tuto adresu

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz

naše zahrádka

Koření a bylinky

plícník lékařský

   Hlavní strana   >>  recepty

Koření je nedílnou součástí jídla.
Použiji slova z jedné knihy o koření. Koření dává rukám kuchaře velkou moc. Umění je této moci využít, ne však zneužít. Obměnami v koření lze ze základní suroviny vytvořit paletu rozmanitých jídel.
Každý národ vaří především ze surovin své země a používá hlavně koření, které u něho roste. Vždyť i v zahrádkách našich babiček rostlo nejrůznější koření či byliny.

Z vlastní zkušenosti vím, že koření z přírody nebo zahrádky má úplně jinou, výraznější chuť, než to koupené.
Na naši zahrádce najdete majoránku, bazalku, saturejku, dobromysl (oregáno), tymián, yzop, šalvěj, mátu peprnou, meduňku, libeček, kopr, šalvěj, levanduli a další.

Bazalka pravá

Jako koření slouží čerstvá i sušená nať.

Použití: Pokrmy z rajčat, zeleninové a bramborové polévky, kořenění salátů a pokrmů ze syrové zeleniny,hub, sekaných mas, fazolí, při přípravě zvěřiny a ryb, a to především při grilování.

Má vliv na vylučování žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu, trávení a ulehčuje odkašlávání. Zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy.

Dobromysl (oregáno)

Do jídel se používá sušená,čerstvá dobromysl se používá málo.

Použití: Do jídel z fazolí, ryb a rajčat. Velmi chutná je ve skopovém a telecím mase. Hodí se do sekané, karbenátků nebo k masu dušenému na zelenině. Patří na pizzu i do rizota. Je možné ji použít všude tam, kde je vhodná majoránka.

Dobromysl je léčivá. Pomáhá při kašli, má protizánětlivé účinky a zvyšuje vyměšování žluči. Působí proti průjmům a podporuje chuť k jídlu.

Saturejka

Do jídel se používá čerstvá i sušená. Má příjemnou vůni a ostrou chuť.

Použití: Přidáváme ji do tučnějších jídel, do všech luštěninových jídel, do kapusty, velmi dobrá je v klobásách. Čerstvou saturejku použijeme do bramborové polévky, fazolového, bramborového či okurkového salátu. Sušenou přidáváme do rajské omáčky a jiných jídel s rajčaty, do jídel z krup a do jídel z hub.

Saturejka působí proti nadýmání a zabraňuje tvorbě plynů v zažívacím traktu, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a zažívání. Má protizánětlivé účinky, působí mírně močopudně a proti průjmově.

Yzop

Jako kořenění se používají čerstvé i sušené lístky.

Použití: Vhodně dochucuje zvěřinu, skopové maso, polévky zeleninové, hrachové a bramborové, nádivky do drůbeže.

Yzop uvolňuje odkašlávání, odnímá bolest žaludku, lehce projímá, posiluje zrak, čistí mozek a je vhodný pro staré lidi.