wz

Seznam

Novinky

Menu

Koření

Rady a nápady

Povídání

_____________

Návštěvní kniha

Odkazy

Napiš vzkaz na tuto adresu

[CNW:Counter]

jáma pro Setonův (zálesácký) hrnec

Rady a nápady

ČTU - Jesenická oblast Rapotinská samota

   Ajina kuchařka   >>  recepty

Pár pokynů jak vařit v Zepteru

Pečení bez tuku - používám

Na plotýnku postavte PRÁZDNOU pánev a pokud máte poklici přikryjte. Nejlepší je poklice s termokontrolou. Po 3-5 minutách zkontrolujte teplotu tak, že do pánve cáknete několik kapek vody. Když se kapky rozprsknou a vytvářejí na dně perličky, je správně rozehřátá. Můžeme vložit připravené maso, nejlépe osušené papírovým ubrouskem, přitlačíme vidličkou a pokud máme přiklopíme poklicí. Ze začátku je maso přilepené ke dnu. Po 2-3 minutách se samo uvolní, potom maso obrátíme opečeme po druhé straně už odkryté. Po obrácení můžeme k masu přidat cibuli a koření.

Stejně postupuji i s masem předem marinovaným. Při smažení je lepé dát trochu oleje na rozehřátou pánev, potom vložit maso. Pokud chceme nejdříve osmažit cibuli,smažíme nasucho nebo dáme trochu oleje nebo lžičku másla.

Palačinky můžeme na pánvi dělat bez tuku, nebo ji jen mírně vytřeme tukem. Na rozehřátou pánev naléváme tenkou vrstvu těsta, které po opečení z jedné strany opatrně obrátíme.

Snažila jsem se napsat základní pravidla pro zacházení. Pánev Zepter používám a opravdu není potřeba tuk. Někdy máslo dám až na dochucení na konci vaření.

Dostala jsem od Lucky tabulky pro vážení bez vahy. Jsou z časopisu Žena&kuchyně.
Jsou pěkně udělané, tak je raději nebudu přepisovat.

Krájení cibule. Pro mě velký problém, pokud potřebuji cibuli nakrájet velmi najemno. Kamarádka mi dala výbornou pomůcku, držák na krájení cibule. Je to výborný pomocník. Cibule se nám nerozjíždí pod prsty a můžete ji opravdu nakrájet najemno.

Zahušťování omáček.
Když jsem vařila na táboře rajskou omáčku a chtěla jsem vypláchnou láhev od kečupu, napadlo mě přidat do láhve mouku a použít ji jako šejkr. Mouka se krásně rozmíchala a neměla jsem žmolky.
Doma mám stále po ruce lahvičku od tatarky nebo přesnídávky. Nejdřív tak do poloviny naliji tekutinu vodu nebo mléko, záleží na tom, co vařím a potom dám mouku, skleničku zavřu a rozštěrchám.

Sekaná
Když dělám sekanou, nebo karbenátky, vmíchám do mletého masa trochu mléka a nechám odležet. Maso je potom křehčí.

Vyčištění šálků
Černý čaj zanechává v šálcích povlak, který se špatně odstraňuje. Na šálky určené jen na čaj nikdy nepoužíváme saponát. Pokud chceme šálek vyčistit, navlhčíme si hadřík, nasypeme na něj sůl a tím šálek vyčistíme. Šálek důkladně vypláchneme od soli.

 

 

 

Kuchyňské nože
od Tescomy. eshop.tescoma.cz