Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Seznam

Menu

Koření

Rady a nápady

Povídání

_____________

Návštěvní kniha

Odkazy

Napiš vzkaz na tuto adresu

[CNW:Counter]

   Ajina kuchařka   >>   recepty   >>   vaříme v přírodě


Setonův (zálesácký) hrnec

Maso - vepřové, kuře, sekaná
slanina, sůl
koření podle vlastní chuti nebo co příroda dá
alobal
ohniště, dostatek kamenů
jámu asi 50x50 a hlubokou asi 60 cm
kolík asi 75 cm dlouhý a hlavně bez suků
Fotodokumentace

Připravíme maso okořeníme, osolíme, pokryjeme plátky slaniny a zabalíme do alobalu nebo - po vzoru starých zálesáků - do kopřiv nebo křenových listů. Vykopeme jámu a v blízkosti jámy rozděláme oheň. Připravíme dostatek popela. Pak do ohně dáme kameny (nejlépe ploché), přehrneme je popelem a topíme dál, kameny musí být žhavé. Pozor - kameny nesmí být z řeky nebo potoka - v ohni by pukaly.
Do rohu jámy opatrně postavíme připravený kolík. Na dno jámy dáme trošku trávy, žhavý popel a pomocí dvou rozvětvených klacků naházíme na dno jámy rozžhavené kameny z ohniště na ně dáme trávu a potom zabalené maso. Můžeme dělat vrstvy, na maso dáme trávu, žhavý popel a na to dáme omyté osolené brambory v alobalu, zakryjeme trávou, zasypeme trochou popela a dáme další kameny. a na konec zahrneme pořádnou vrstvou hlíny a udusáme (kolík je stále v jámě!).
Po 10 minutách vytáhneme kolík a do vzniklého otvoru nalijeme vodu. Do díry rychle vrátíme kolík a udusáme. Maso děláme asi 2 hodiny a potom opatrně vykope, jakmile narazíme na první kameny, doporučuji pracovat "archeologicky" - tedy ručně. Rozbalujeme velmi opatrně, aby se do jídla nedostala hlína.

    vloženo 2.8.2004