Maso - vepřové, kuře, sekaná
slanina, sůl
koření podle vlastní chuti nebo co příroda dá
alobal
ohniště, dostatek kamenů
jámu asi 50x50 a hlubokou asi 60 cm
kolík asi 75 cm dlouhý a hlavně bez suků Fotodokumentace
Připravíme maso okořeníme, osolíme, pokryjeme plátky slaniny a zabalíme do alobalu
nebo - po vzoru starých zálesáků - do kopřiv nebo křenových listů. Vykopeme jámu a v blízkosti jámy rozděláme oheň.
Připravíme dostatek popela. Pak do ohně dáme kameny (nejlépe ploché), přehrneme je popelem a topíme dál,
kameny musí být žhavé. Pozor - kameny nesmí být z řeky nebo potoka - v ohni by pukaly.
Do rohu jámy opatrně postavíme připravený kolík.
Na dno jámy dáme trošku trávy, žhavý popel a pomocí dvou rozvětvených klacků naházíme na
dno jámy rozžhavené kameny z ohniště na ně dáme trávu a potom zabalené maso. Můžeme dělat
vrstvy, na maso dáme trávu, žhavý popel a na to dáme omyté osolené brambory v alobalu, zakryjeme trávou, zasypeme trochou popela a dáme další kameny.
a na konec zahrneme pořádnou vrstvou hlíny a udusáme (kolík je stále v jámě!).
Po 10 minutách vytáhneme kolík a do vzniklého otvoru nalijeme vodu. Do díry rychle vrátíme kolík a udusáme.
Maso děláme asi 2 hodiny a potom opatrně vykope, jakmile narazíme na první kameny, doporučuji pracovat "archeologicky" - tedy ručně.
Rozbalujeme velmi opatrně, aby se do jídla nedostala hlína.