Na tuku nebo oleji lehce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme 3 - 4 lžícemi hladké mouky a
usmažíme tmavší jíšku, kterou rozředíme asi 1 l vývaru, přidáme bobkový list a nové koření.
Krátce povaříme. Přidáme 240 g rajského protlaku, pokud jsme místo vývaru použili vodu,
tak dáme 1 kostku hovězího bujónu, sůl , 2 lžíce cukru, rozdrcenou bazalku a saturejku,
provaříme 5 - 10 minut, potom dáme prolisovaný nebo utřený česnek.
Vyjmeme koření (bobkový list, nové koření), kdo má rád hladkou omáčku, tak přecedí.
Je-li pokrm řídký, zahustíme jej moukou rozmíchanou ve vodě. Nakonec můžeme dát trochu kečupu a dle chuti dosolíme a dosladíme.
Někdo používá hřebíček a skořici, já místo toho dávám bazalku a saturejku.
Podáváme k vařenému masu nebo sekané
s knedlíkem, bramborem, noky nebo těstovinami.