700-800 g zadního hovězího masa
sůl, pepř
2 lžíce hladké mouky
1 větší cibule
3 lžíce oleje
1 dl bílého přírodního vína, vývar
2 lžíce rajčatového protlaku
100 g žampiónů, případně hrst sušených hub
1/8 l šlehané smetany
1 lžíce petrželové natě
Hovězí maso nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, lehce je naklepeme a potom nakrájíme na úzké proužky, které osolíme,
opepříme a poprášíme moukou. Na dvou lžících rozehřátého oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso
a zprudka po všech stranách opékáme, až pustí šťávu. V ní pak maso chvíli dusíme, potom
podlijeme trochou bílého
vína a vývarem. Přikryté dusíme dále a podléváme podle potřeby dalším vývarem a vínem. V polovině dušení přidáme
rajčatový protlak a na plátky nakrájené žampióny, které jsme předem podusili na lžíci oleje. Použijeme-li sušené houby,
dáme je přes noc máčet do mléka. Když je maso měkké, přidáme šlehanou smetanu a ještě chvíli povaříme.
Před podáváním přidáme do omáčky nasekanou petrželovou nať.
Nejvhodnější přílohou jsou houskové knedlíky, hranolky nebo
pečené brambory.
Máme-li maso ze svíčkové nebo roštěnce můžeme připravit jako minutku.