1 litr červeného rybízu
2 litry různého ovoce:
josta, černý rybíz, ostružiny, angrešt, jahody
borůvky, špendlíky, ryngle, švestky, hrušky
jablka, meruňky, broskve, třešně
můžete použít mražené ovoce
1 citron
5 hřebíčků
kousek skořice
můžeme přidat kousek badyánu, snítku meduňky nebo jiné koření
1 kg krystalového cukru
125 ml rumu
Na pekáč dáme 1 litr otrhaného rybízu a 2 litry
jakéhokoliv ovoce. Ovoce nakrájíme na kostky, záleží na vás jak velké. Citron nakrájíme i s kůrou, kterou pořádně opláchneme.
Přidáme 1 kg cukru, 5 hřebíčků a kousek skořice. Když přidáme i badyán má čaj výraznou vůni nebo můžeme použít jiné koření snítku meduňky nebo máty.
Dáme péct do trouby, až začne ovoce vařit, pečeme 25 - 30 minut při 200°C. Vypneme a přilijeme 125 ml rumu, zamícháme, plníme do
skleniček a zavíčkujeme. Můžeme otočit jako marmeládu.
Na čajík dáme do hrnečku 3 - 4 lžičky a zalijeme horkou vodou. Je to sladké i kyselé a voňavé.
Ovoce pak samozřejmě vyjíme lžičkou.
Pokud citrónová kůra v kouscích někomu vadí, může kůru oloupat,
dát vařit celou a potom ji vyjmout, nebo ji může nastrouhat.