3 vepřové jazyky
1 cibule
bobkový list, nové koření, tymián, celý pepř
1 mrkev
kousek celeru
1/4 l smetany
40 g hladké mouky
citrón nebo ocet
sůl
Jazyky opereme a dáme vařit do osolené vody se zeleninou, cibulí a kořením.
Měkké jazyky vyjmeme, vložíme do studené vody, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Vývar scedíme, zahustíme smetanovou zálivkou (ve
smetaně dobře rozmícháme mouku) a provaříme. Omáčku můžeme zahustit částečně cibulovou jíškou, částečně zálivkou a
povařenou omáčku ještě zjemníme smetanou.
Omáčku okyselíme citrónovou šťávou nebo
octem, aby měla navinulou chuť a dosolíme.
Jazyk podáváme přelitý omáčkou a s houskovým knedlíkem.
Omáčka svou chutí připomíná plíčky na smetaně.
Podobně vaří jazyky Anuše Kejřová ve své Úsporné kuchařce - jazyk na divoko.
Tak je vařila moje babička Karolínka vloženo 8.7.2005