Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz
 Hlavní strana        Jídla z brambor        Přílohy

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 7.10.2004

Aktualizováno :
11.01.2019

Ajina kuchařka
© 2001

Bramborové knedlíky plněné houbami

750 g vařených brambor
250 g hrubé mouky
100 g dětské krupičky
1 vejce
sůl

80 g anglické slaniny
20 dkg hub
1 cibule
sůl, pepř
tymián

Nejdříve si připravíme houby. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme do rozehřátého kastrolku. Necháme vysmažit, přidáme nakrájenou cibuli, osmažíme a dáme houby. Osolíme, okořeníme a dusíme, až se voda odpaří.
Předem uvařené studené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory dáme na pomoučený vál, uprostřed uděláme důlek, který trošku vysypeme moukou, vyklepneme do něho vejce, osolíme, posypeme moukou a krupičkou. Nožem opatrně smícháme vejce s moukou, tak aby nám nevyteklo a potom postupně zpracováváme brambory v těsto, které dobře rukama propracujeme. Těsto nenecháme dlouho stát, potom řídne.
Těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na plát asi 0,5cm silný a rozkrájíme na čtverce 5x5cm.
Doprostřed čtverečku dáme vychladlou houbovou směs, knedlík uzavřeme a zakulatíme. Vkládáme je do vroucí osolené vody. V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřilepily. Vaříme 8-12 minut (musí plavat na hladině). Po vytažení je hned mastíme rozpuštěným sádlem, aby se neslepily a propíchneme vidličkou.

Podáváme s dozlatova osmaženou cibulkou nebo jako přílohu k divočině.