Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz
 Hlavní strana        Jídla z brambor        Přílohy

 
 Seznam dle kategorií

 Menu

 Koření

 Rady a nápady

 Povídání

 Doporučuji

 Návštěvní kniha

 Vloženo 6.3.2014

Aktualizováno :
11.01.2019

Ajina kuchařka
© 2001

Bramborové knedlíky

1 kg vařených brambor
250 g hrubé mouky
150 g dětské krupičky
1-2 vejce
sůl

Předem uvařené studené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory dáme na pomoučený vál, uprostřed uděláme důlek, který trošku vysypeme moukou, vyklepneme do něho vejce, osolíme, posypeme moukou a krupičkou. Nožem opatrně smícháme vejce s moukou, tak aby nám nevyteklo a potom postupně zpracováváme brambory v těsto, které dobře rukama propracujeme. Těsto má být pevné, skoro nelepivé a pokud do něj uděláme důlek, má držet tvar. Podle potřeby přidáváme mouku, množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Těsto nenecháme dlouho stát, potom řídne.
Hotové těsto rozdělíme na tři stejné díly, z každého uděláme bochánek, který hned rozválíme do tvaru knedlíku vál podsypeme hrubou moukou, aby se nelepily. Okamžitě dáváme do vroucí vody. Knedlíky nám klesnou ke dnu, tak je opatrně  vařečkou odlepíme ode dna a od sebe, přiklopíme a vaříme středním varem 10 min., poté je vařečkou otočíme, znovu přiklopíme a vaříme dalších 10 min. Potom jeden knedlík vyjmeme (pomocí dvou talířů, obracečkou nebo jiným vhodným způsobem), rozkrojíme nití napůl a podíváme se jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené - pokud je střed syrový, knedlík hned vrátíme do vroucí vody  a ještě chvíli povaříme. Uvařený knedlík nakrájejte bílou nití nebo ostrým nožem na plátky.

Bramborové knedlíky jsou vhodnou přílohou k pečeným masům, k zelí, špenátu, dušeným kedlubnám. Též jsou výborné s osmaženou cibulkou na sádle, doplněné plátkem vařené uzené krkovičky a kysaným zelím.