500 g kyselého zelí
sůl, kmín
trocha sušených hub
1 l mléka
40 g hladké mouky
1 cibule
1 klobása - může být pikantní
mletá paprika
tuk
1/4 l smetany na šlehání
1-2 vajíčka
Kyselé zelí pokrájíme, zalijeme vodou, přidáme houby, sůl, kmín a vaříme.
Zahustíme mlékem s rozkvedlanou hladkou moukou a povaříme.
Osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, opečeme oloupanou a nakrájenou klobásu,
zaprášíme červenou paprikou, krátce osmažíme a přidáme do zelňačky.
Nakonec přidáme smetanu, vajíčka a ještě krátce povaříme.
K polévce podáváme brambory na loupačku. Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké oloupeme a dáme je na stůl v míse.
Každý si sám nakrájí brambory přímo do talíře.