4 menší brambory
malá mrkev, petržel a kousek celeru
2 stroužky česneku
1-2 bobkové listy
3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře
1 lžička celého kmínu
1 malá cibule
kousek pórku
kousek másla
1 kostka taveného sýra
1/4 l smetany na šlehání
1,5 litru vývaru nebo bujónu z kostky
Do polévkového hrnce dáme rozpustit máslo, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli a jemně nastrouhanou zeleninu a česnek.
Zeleninu zalijeme horkým vývarem, nebo vodou s kostkou bujónu, přidáme jemně nastrouhané brambory, bobkový list a
ostatní koření ve vajíčku na koření nebo zabalené v gáze, aby nám nezůstalo v polévce.
Po 10 minutách varu vložíme na obloučky nakrájený pórek.
Krátce povaříme a potom do polévky přidáme šlehačku, ve které jme rozmíchali nahrubo nastrouhaný tavený sýr.
Polévku přivedeme k varu, ale už nevaříme. Nakonec dáme najemno nakrájenou pažitku.