wz

Seznam

Foto-seznam

Menu

Koření

Rady a nápady

Povídání

_____________

Návštěvní kniha

Odkazy

Napiš vzkaz na tuto adresu

[CNW:Counter]

   Ajina kuchařka   >>   recepty   >>   polévky

Zeleninová polévka s noky

mrkev, petržel, celer
sušené houby
kostka hovězího bujónu
muškátový oříšek
různá zelenina pórek, květák, hrášek, brokolice
pažitka nebo petrželka

Noky:
8 lžic krupice
1 menší naběračka horkého mléka
1 vejce
1 lžička sádla
trocha nastrouhaného zázvoru
sůl

Mléko přivedeme skoro k varu a potom jím zalijeme připravenou krupici. Necháme odstát. Vajíčko rozetřeme se lžičkou sádla. Smícháme vajíčko se spařenou krupicí, osolíme, přistrouháme trošku čerstvého zázvoru.

Na sádle orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Když je pěkně restovaná zalijeme vývarem nebo vodou s kostkou hovězího bujónu. Předem namočíme menší hrst sušených hub a ty přidáme do polévky. Vaříme asi 20 minut a potom zavaříme noky.
Zavaříme na zkoušku jeden knedlíček, rozvaří-li se, přidáme trochu krupice. Noky vykrajujeme malou lžičkou namočenou v horké polévce a zavařujeme přímo do polévky. Přidáme nakrájený pórek, sterilovaný hrášek nebo brokolici a ještě vaříme 5-7 minut. Nakonec strouhneme troškou muškátového oříšku a ozdobíme pažitkou.

Úsporná kuchařka Anuše Kejřové  vloženo 23.3.2010