Uzené maso nebo žebra, koleno
zelenina - mrkev, petržel, celer
5 stroužků česneku
nové koření, bobkový list, celý pepř
malá cibule
2 brambory
30 g krup
sůl
vegetu
majoránka
Maso s se zeleninou, česnekem, cibulí a kořením uvaříme doměkka, scedíme.
Do vývaru dáme vařit brambory nakrájené na kostičky.
Uvaříme je ve vývaru doměkka.
Kroupy uvaříme zvlášť a vložíme do hotové polévky a necháme projít varem.
Polévku dochutíme solí, vegetou a majoránkou.
Úprava krup.
Chceme-li zkrátit dobu varu, musíme kroupy předem namočit, nejlépe přes noc.
Vaříme je ve stejné vodě, ve které jsme je namáčeli, jinak je zbavíme vyluhovaných živin. Při vaření na nich musí být nejméně dvojnásobek vody, vodu nesolíme a je dobré přidat lžíci sádla nebo oleje.