1 brokolice
1 kostku bujónu zeleninového nebo Karpatský
50 ml smetany, nebo zakysanou smetanu
Brokolici očistíme, omyjeme a potom rozdělíme na malé růžičky.
Stonky odřízneme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Zeleninu dáme do vroucího vývaru z kostky bujónu.
Vše necháme na mírném ohni 15–18 minut vařit.
Několik kousků brokolice z polévky vyjmeme a odložíme na stranu na ozdobu.
Zbývající zeleninu slijeme, propasírujeme přes síto nebo neslíváme a rozmixujeme.
Potom přidáme kysanou smetanu a polévku dochutíme solí s pepřem.
Do talířů rozdělíme porce a přidáme celé růžičky brokolice.
Do polévky můžeme zavařit noky.
Varianta:
K brokolici přidáme mrkev, nebo jinou zeleninu.
Dle tohoto základního receptu můžeme také připravit jiné zeleninové polévky, např. z květáku,
kadeřávku, mrkve, pórku nebo směsi zeleniny, prostě co zahrádka dá.
Je rychlá a ráda ji vařím .