Česneková pomazánka
Pomazánkové máslo dobře rozmícháme s taveným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme 6 stroužků prolisovaného česneku -
stroužků dáme podle toho jak chceme mít pomazánku česnekovou, přidáme majonézu a pořádně promícháme a dáme do chladna.
Vajíčková pomazánka
Vejce uvařená natvrdo rozkrojíme, vyjmeme žloutky. Žloutky utřeme se 3 lžícemi másla, potom přidáme 2 pomazánková másla,
1 lžičku hořčice, jemně nakrájenou cibuli, 2 lžíce majonézy, osolíme opepříme a pořádně promícháme. Pokud je pomazánka hodně hustá přidáme majonézu.
Na dochucení dáme trošku ostré paprikové pasty , pokud nemáme dáme pálivou papriku. Bílky najemno nasekáme a nakonec vmícháme do pomazánky.
Nejdříve si na prkýnko poskládáme vedle sebe 4 plátky toustového chleba, na ně položíme desertní talířek a nožem kolem něho okrojíme
/můžete klidně dát víc vrstev a vykrojit je na jednou/.
Začneme tvořit. Vykrojené 4 plátky pomažeme z horní strany česnekovou
pomazánkou. Na to poskládáme nakrájená vajíčka a na ně debrecínku. Přiklopíme ji dalšími vykrojenými plátky chleba, pomazané z vrchní
strany vajíčkovou pomazánkou. Chleba klademe do kříže tak, abychom překryli spáry mezi chleby. Vajíčkovou pomazánku pokryjeme na plátky
nakrájenými okurkami, na které dáme vrstvu trvanlivého salámu. Další vrstvu potřeme česnekovou pomazánkou s debrecínkou a další vrstva s
vajíčkovou pomazánkou s vysočinou. Takhle spotřebujeme všechen chleba. Celý válec potřeme z boku slabou vrstvou česnekové pomazánky.
Potažení sýrem. Sýr dáme mezi dva rozstřižené mikrotenové sáčky asi na 3 minutky do mikrovlnky na plný výkon.
Když je to málo, tak zkusíme rukou a sýr buď vyndáme nebo ho ještě trošku rozehřejeme.
Musí být měkký, aby se dobře rozvaloval. Když dosáhneme požadované měkkosti, sýr mezi sáčky polehoučku rozválíme válečkem na
požadovanou šířku a délku /ne moc tenký, aby Vám nepraskal při přenášení/.
Změříme si výšku půllitru a sýr zařízneme do roviny jak potřebujeme. Kdyby byl na šířku krátký, tak se nebojme, on se při potahování natáhne.
Pokud se nám nedaří, uděláme ze sýra váleček a znovu rozehřejeme a opatrně vyválíme.
V místě, kde se sýr překrývá si odměříme otvory na ucho půllitru. Uděláme si je menší než průměr klobásy.
Spodní otvor úplně dole a horní tam kde končí pěna a začíná sýr. Vrchní díl ucha připevníme raději párátky.
A teď pěnu. Nahoru dáme odřezky chleba, které zdobičkou na dorty zakryjeme česnekovou pomazánkou, pomazánku opatrně stěrkou poopravíme.
Etiketu potřeme pomazánkou a přilepíme na půllitr.
Tác kolem půllitru nazdobíme zeleninou.