125 ml mléka
30 g práškového cukru
80 g droždí
250 g ztuženého pokrmového tuku
2 vejce
500 g polohrubé mouky
špetka soli
citrónová kůra náplň do koláčů
drobenka: neznám míry dělám dle citu
trocha tuku (máslo,Hera, Rama nebo jiný), moučkový cukr, hrubá mouka
Propracovat, aby vzniklo drobení
1 vejce
máslo (Zlatá Haná), rum
Připravíme si kvásek. Do misky rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem s cukrem a necháme v teple vykynout.
Na vál dáme mouku a uděláme uprostřed důlek, dáme špetku soli, nastrouháme citronovou kůru, cukr, na mouku nastrouháme
pokrmový tuk, do důlku dáme vejce a nalijeme kvásek.
Vypracujeme vláčné těsto a hned je tence rozválíme, nakrájíme na čtverečky, do každého dáme trochu
náplně - povidlovou, ořechovou, tvarohovou nebo makovou.
Spojíme protilehlé cípy a šátečky naskládáme na vymaštěný plech.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a na střed dáme drobenku.
Zvolna pečeme. Upečené na plechu pomašlujeme rozpuštěným máslem s rumem.