Utřeme máslo se žloutky. Připravíme kvásek - na rozdrobené droždí nalijeme vlahé mléko s cukrem.
Po vzejití kvásku zaděláme těsto. K utřenému máslu přidáváme mouku a kvásek, dobře propracujeme a hned děláme koláče.
Těsto rozdělíme na 6 stejných bochánků. Bochánek vyválíme na tenkou asi 3 mm placku a sklenicí vykrajujeme koláče.
Odkrojky odděláme, budeme z nich dělat okraje koláčů.
Na každé koláčové kolečko dáme lžičku makové, tvarohové, ořechové a povidlové náplně. Z odkrojeného těsta uděláme
tenký váleček, který obtočíme po obvodu, spojíme a trošku přitlačíme, aby se spojil s koláčem,
tím vytvoříme okraj koláče.
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem, posypeme drobenkou a dáme na pomaštěný plech. Pečeme dorůžova.
Po upečení potíráme koláče rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a sypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.
recept od tety Marušky vloženo 15.5.2006
Od Lenky Blujové (čtyřlístku) jsem dostala video
jak se dělají kraje koláčů a tyto fotky.
Způsob dělání okrajů mě velmi zaujal. Můžete se taky podívat.