Kvásek:
droždí utřeme s troškou cukru, až je tekuté, zalijeme 1 dl vlažného mléka a necháme v teple
vykynout.
Utřeme žloutky s majonézou, přidáme mouku, kvásek, mléko, rum a cukr.
Zaděláme těsto. Těsto nenecháme kynout, hned děláme lžící koblihy a ty necháme vykynout.
Smažíme ve 100% tuku. Z dávky uděláme asi 40 koblihů.
Když chceme plněné marmeládou, tak těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na plát asi 1 cm silný.
Na půlce těsta vyznačíme kulatým tvořítkem (skleničkou) kolečka. Do středu koleček dáme lžičku zavařeniny a překlopíme druhou půlkou těsta.
Kolem vyvýšených míst náplně prsty těsto přimáčkneme, aby se oba pláty dobře spojily. Potom stejným tvořítkem koblihu vykrojíme.