1 králík
sůl, pepř
6 dkg slaniny
8 dkg másla nebo sádla
1 cibule
2 větší mrkeve
1 petržel
kousek celeru - má být víc než petržele
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2-3 bobkové listy
tymián
2 plátky citronu
hladká mouka
1 litr mléka
1/4 litru smetany ke šlehání
ocet Karamel:
1 vrchovatou lžičku krystalového cukru dáme do kastrolku a zahříváme, až se cukr rozpustí a začne hnědnout,
potom zalijeme trochou vlažné vody a necháme rozpustit.
Králíka naporcujeme,
opláchneme osušíme. Slaninu si nakrájíme na klínky a porce protáhneme slaninou, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem.
V kastrole, já dělám v remosce, rozpustíme tuk, do něho vložíme porce králíka a rychle je opečeme, potom přidáme nakrájenou cibuli a krátce orestujeme.
Pak k masu přidáme očištěnou zeleninu, přidáme koření a plátky citronu, podlijeme vodou nebo vývarem a asi 1 hodinu pečeme.
Při pečení maso obracíme a podle potřeby podléváme.
Upečené maso a koření vyjmeme. Zeleninu s výpekem rozmixujeme. Přilijeme mléko, v části mléka rozmícháme mouku. Asi 10 minut provaříme, zjemníme
smetanou, krátce provaříme, vlijeme karamel, okyselíme a dosolíme.
Někdy dávám ke králíkovi kousek falešné svíčkové, pro lepší chuť.
Příloha - knedlíky, nočky, dušená rýže.
Při podávání můžeme na talíř dát kolečko citronu, do jehož středu dáme trochu brusinkového kompotu a nahoru šlehačku.