Vykuchanou a očištěnou kachnu omyjeme, odřízneme kůži z krku,
spodní části křídel a vyndáme sádlo z břicha, odříznuté použijeme na polévku.
Kachnu osolíme na povrchu i vevnitř a vnitřek kachny vylijeme rozpuštěným máslem s majoránkou.
Tuto přípravu uděláme večer nebo ráno před pečením, aby se odležela.
Kačenu okmínujeme z venku i vevnitř a položíme do pekáče na podložku nebo vložené špejle, nejdříve na prsa.
Podlijeme vodou, zakryjeme druhým pekáčem a vložíme do předehřáté trouby.
Během pečení kačenu podléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a občas kačenu obrátíme a vidličkou propíchneme kůži na bocích a stehnech, aby sádlo snáze z podkoží vytékalo.
Nakonec ji pečeme odkrytou prsíčky nahoru. Kačena musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá.
Během pečení odebere sádlo, dáme do kastrolku, přidáme mouku a uděláme zlatou jíšku.
Upečenou kačenu vyndáme z pekáče, slijeme vypečenou šťávu a šťávu, která se napekla na okraje pekáče oškrábeme.
Pekáč vypláchneme trochou vody, kterou přilijeme ke šťávě. Šťávu zahustíme jíškou a provaříme.
Kačenu naporcujeme a vrátíme do pekáče a necháme ji v troubě, než ji budeme podávat.
Čas na upečení kačeny není možno přesně určit, záleží na její velikosti, hmotnosti i druhu, může to trvat
asi tak dvě až tři hodiny.
Podáváme s knedlíkem a dušeným zelím, na talíři polijeme připravenou šťávou.
U nás doma se v polovině pečení přidají ke kačeně osolená kuřecí stehna.