wz

Seznam

Novinky

Menu

Koření

Rady a nápady

Povídání

_____________

Návštěvní kniha

Odkazy

Napiš vzkaz na tuto adresu

[CNW:Counter]

   Ajina kuchařka   >>   vánoce   >>  drůbež

Pečená kačena

1 kačena
máslo
majoránka
sůl, kmín
2 lžíce hladké mouky

Vykuchanou a očištěnou kachnu omyjeme, odřízneme kůži z krku, spodní části křídel a vyndáme sádlo z břicha, odříznuté použijeme na polévku. Kachnu osolíme na povrchu i vevnitř a vnitřek kachny vylijeme rozpuštěným máslem s majoránkou. Tuto přípravu uděláme večer nebo ráno před pečením, aby se odležela.

Kačenu okmínujeme z venku i vevnitř a položíme do pekáče na podložku nebo vložené špejle, nejdříve na prsa. Podlijeme vodou, zakryjeme druhým pekáčem a vložíme do předehřáté trouby.

Během pečení kačenu podléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a občas kačenu obrátíme a vidličkou propíchneme kůži na bocích a stehnech, aby sádlo snáze z podkoží vytékalo. Nakonec ji pečeme odkrytou prsíčky nahoru. Kačena musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá. Během pečení odebere sádlo, dáme do kastrolku, přidáme mouku a uděláme zlatou jíšku. Upečenou kačenu vyndáme z pekáče, slijeme vypečenou šťávu a šťávu, která se napekla na okraje pekáče oškrábeme. Pekáč vypláchneme trochou vody, kterou přilijeme ke šťávě. Šťávu zahustíme jíškou a provaříme. Kačenu naporcujeme a vrátíme do pekáče a necháme ji v troubě, než ji budeme podávat. Čas na upečení kačeny není možno přesně určit, záleží na její velikosti, hmotnosti i druhu,  může to trvat asi tak dvě až tři hodiny.

Podáváme s knedlíkem a dušeným zelím, na talíři polijeme připravenou šťávou.

U nás doma se v polovině pečení přidají ke kačeně osolená kuřecí stehna.

  vloženo 4.12.2007