Každý rok se v České Třebové na svátek svaté Kateřiny koná tradiční Jabkancová pouť U kostelíčka.
Brambory (neměly by být moučné)
sůl
hladká mouka na vál
tvarohová náplň
máslo na pomaštění
moučkový cukr na posypání
Brambory uvaříme ve slupce a horké je oloupeme.
Oloupané horké brambory se dřevěnou paličkou roztlučou v necičkách s troškou soli na těsto.
Těsto by mělo být naprosto hladké bez hrudek a toho dosáhneme jen u horkých brambor.
Hladká mouka se používá pouze na vyvalování, do těsta se nepřidává.
Těsto musí být jako gumové.
Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí
nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít veliké, dáme na ně sladký tvaroh,
přeložíme a spojíme, aby nevytekl tvaroh.
Pečeme na plátech kamen, upečené se skládají do mísy, kde se hodně omastí máslem a posypou cukrem.
Takto je dělávala má babička.
Já nemám paličku ani necičky, tak je horké strouhám na jemném struhadle
nebo umelu na masovém mlýnku. Stará kuchyňská kamna nahradím litinovou plotýnkou sporáku nebo je dělám bez tuku na teflonové pánvi.
Nedoporučuji pečení v troubě, trvá delší dobu a vzniká problém s náplní.
Jabkance se mají dělat rychle, aby se povrch rychle uzavřel a zezlátnul a toho se dosáhne
na rozehřáté plotně nebo pánvi.
Sladký tvaroh
5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme, potom vmícháme 250 g tvarohu a pokud je
moc hustý přidáme trochu mléka a nakonec rozinky předem namočené v rumu.
Maminka někdy dělávala, že vydlabala rohlík naplnila sladkým tvarohem a opekla na plotně.