wz
  Hlavní stránka     Zvěřina

Divoká kachna na slanině


1 divoká kachna
koření na zvěřinu
6 kuliček jalovčinky
sůl
10 dkg slaniny
2 cibule
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
2 kuličky jalovčinky
máslo
hladká mouka

Den předem kachnu posolíme, posypeme kořením na zvěřinu a rozdrcenými jalovčinkami vevnitř i zvenku.
Druhý den kachnu prošpikujeme slaninou, dovnitř vložíme 1 celou oloupanou cibuli a kousek slaniny.
Do pekáče položíme napříč 2 špejle a vložíme kachnu prsíčky dolů. Divoká kachna je malá a pokud chceme oběd pro 4 osoby a nemáme dvě kachny můžeme přidat 2 kuřecí stehna, která taky okořeníme kořením na zvěřinu.
Do pekáče přidáme 1 pokrájenou cibuli, kuličky černého pepře, nového koření, bobkový list, kuličky jalovčinky (můžeme vynechat), kousek slaniny, podlijeme vodou a přikryté dusíme doměkka. Podle potřeby slabě podléváme vodou a poléváme výpekem.
Připravíme si máslovou jíšku, 1-2 lžíce hladké mouky dáme do kastrolku a nasucho ji za stálého míchání smažíme, až začne hnědnout, odstavíme, přidáme kousek másla a vznikne jíška.
Ke konci dušení přidáme máslovou jíšku, podlijeme a pečeme odkryté aspoň 10 minut, aby se mouka provařila a kachna zezlátla.

Podáváme s knedlíkem, hrnkovým knedlíkem, bramborovým knedlíkem a dušeným zelím, kedlubnovým nebo cuketovým zelím.

[CNW:Counter] a.kucharka@tiscali.cz

Aktualizováno :

Ajina kuchařka
© 2001 - 2011

Vloženo 15.2.2011