wz
  Hlavní strana     Vepřové

Smažený vepřový řízek

4 plátky vepřového masa bez kosti z kotlety nebo krkovice
hladká mouka
2 vejce
1 lžíce mléka
strouhanka
sůl

Maso naklepeme, naklepaný řízek by měl být asi jeden centimetr vysoký. Osolíme a pečlivě ze všech stran vyválíme v mouce. Řízky obalené v mouce protáhneme pomocí vidliček vajíčky, které jsme osolili a rozšlehali s mlékem. Řízky ihned vhodíme do strouhanky, vidličkou otočíme, zasypeme strouhankou, zatlačíme opatrně rukou, aby strouhanka držela, při vyndávání opatrně setřeseme přebytečnou strouhanku.
Do vyšší pánve nalijeme tuk, který by měl sahat tak vysoko, aby v něm řízky při smažení plavaly. Pánev postavíme na plotýnku, aby se tuk pořádně rozpálil - do tuku hodíme na zkoušku několik drobečků strouhanky; pokud olej syčí a drobek začne rychle rejdit, tak můžeme začít smažit řízky.
Ponoříme je do tukové lázně v pánvi, ale jen tolik kousků, aby si vzájemně nepřekážely. Smažíme dozlatova z obou stran. Hotové řízky klademe na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Před přidáním další várky musíme dbát, aby byl tuk opět dokonale rozpálený.

Podáváme s bramborovým salátem, brněnským salátem, salátem vorařů, bramborovou kaší, nebo vařeným bramborem.
 

a.kucharka@tiscali.cz

Aktualizováno :

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]

Vloženo 1.3.2013