wz

Seznam

Menu

Koření

Rady a nápady

Povídání

_____________

Návštěvní kniha

Odkazy

Napiš vzkaz na tuto adresu

[CNW:Counter]

   Ajina kuchařka   >>  recepty   >>   bez masa   >>  sladká jídla

Kynuté ovocné knedlíky

600 g hrubé mouky
1 vejce
2 dl vlažného mléka
1 lžička soli

Kvásek:
droždí
1,5 dl vlažného mléka
2 lžíce moučkového cukru

ovoce - borůvky, meruňky nebo červený rybíz

Droždí utřu s troškou cukru, až je tekuté, zaliji 1,5 dl vlažného mléka a nechám v teple vykynout. Kvásek je dobře dát do vyššího hrnku (já používám 1/2 l plecháček), aby při prudším kynutí nepřetekl.
Do mísy dám mouku ve které rozmíchám sůl, přidám kvásek, vejce rozmíchané ve vlažném mléce a vypracuji těsto. Pokud je těsto řídké přidám mouku, pokud je husté přidám trochu mléka.Těsto vypracovávám tak dlouho až je hladké, nelepí se na mísu a jak říkávala má maminka dělá bubliny. Těsto přikryji utěrkou a nechám na teplém místě vykynout.
Polévkovou lžící odkrajuji těsto na pomoučený vál. Lžíci namáčím do mouky, aby se těsto nelepilo. Rukou těsto zploštím, pokladu borůvkami (červený rybíz, meruňky), spojím konce těsta a udělám kulaté knedlíky.
Do širšího kastrolu dám tak do 1/2 vodu a nahoru připevním (používám prádlovou gumu) čistou utěrku nebo kus bílé látky. Látka musí být trošku prohnutá, ale nesmí se dotýkat vody. Když voda začne vařit, položím na látku knedlíky a zakryji poklicí, aby neutíkala pára. Vařím 8 - 10 minut. Do knedlíku zapíchnu špejli, jsou hotové, když se těsto nelepí. Přendám do mísy, každý knedlík propíchnu vidličkou a knedlíky hned trochu omastím máslem nebo sádlem.

Na talíři knedlíky posypu osmaženou strouhankou nebo strouhaným perníkem, strouhanými ořechy a cukrem, cukr s kakaem.
Nakonec polijeme rozpuštěným máslem
Osmažená strouhanka s cukrem - strouhanku osmažíme na tuku, necháme trošku vychladnout a potom ji promícháme s cukrem.

vloženo 13.7.2006