wz
  Hlavní strana          Saláty

a.kucharka@tiscali.cz

Aktualizováno :

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]

Vloženo 20.6.2011

 Rajčatový salát s okurkou a citrónovou zálivkou

6-8 rajčat
1/2 salátové okurky
1 menší cibule
pepř
1 lžíce olivového oleje
Zálivka:
0,2 l vody
3/4 až 1 kávová lžička soli
5 lžiček krystalového cukru
1 spolarin - umělé sladidlo (nemusí být)
1/2 citronu
kávová lžička octa

Nejdříve si nachystáme zálivku.
Do hrníčku si dáme asi 2 dl studené vody, přidáme sůl, cukr a spolarin. odstavíme a po chvilkách zamícháme, aby se cukr a sůl ve vodě rozpustili. Potom vlijeme šťávu z půlky citronu a dochutíme 1 lžičkou octa. Ocet je pro zvýraznění kyselosti.
Já zálivku před okyselením chutnám jestli je vyváženě slaná a sladká. Podle potřeby dosolím nebo přidám cukr.

Okurku oloupeme, pokud máme čerstvou ze zahrádky, tak nemusíme jen ji opláchneme. Okurku nastrouháme na hrubém struhadle, rajčata nakrájíme, cibuli najemno nakrájíme, trošku opepříme a zalijeme studenou zálivkou. Zamícháme a nakonec zakápneme troškou olivového oleje.

Tak jsem se ho naučila od maminky