Koupíme filety z lososa, načtvrtíme, nasolíme, posypeme směsí koření, opatrně zakápneme olivovým olejem a necháme odležet.
U lososa opatrně s kořením, protože je to ryba u které se může znehodnotit její chuť.
Před tepelnou úpravou lehce potřeme plnotučnou hořčicí.
Grilujeme nebo osmažíme na pánvi.
Grilování je lepší, zvýrazní chuť.
Citrónová omáčka
1 ks citron
125 g tekutého másla
sůl, pepř
2 lžíce pokrájené pažitky
1 lžička tymiánu
120 g zakysané smetany
Šťávu z jednoho citronu ušleháme ve vodní lázni do pěny. Po kapkách přidáváme tekuté máslo, dokud omáčka nezhoustne.
Potom ji osolíme a opepříme. Vmícháme nakrájenou pažitku, posekaný tymián a zakysanou smetanu.
Podáváme s citrónovou omáčkou a bílým pečivem nebo bramborem.