Rybí hlavy (bez žáber), ploutve a páteře ze 2 kaprů
1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru
1 cibule
1/2 pórku horní zelenou část
1 bobkový list
5 zrnek pepře
3 kuličky nového koření
trochu tymiánu
Vyprané hlavy, ploutve a páteře zalijeme 3/4 litrem studené vody, přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, pór, koření a sůl.
Vaříme 30 minut a procedíme.
1-2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
1 kostka Karpatského bujónu
jikry a mlíčí
spodní část pórku
muškátový květ
V hrnci nasucho opražíme mouku, až je nazlátlá, dáme máslo, podlijeme vývarem z ryb, přidáme kostku bujónu a
20 minut povaříme. Do polévky přidáme omyté nasekané mlíčí a jikry, povaříme, přidáme obrané maso z ryb,
nakrájenou uvařenou zeleninu, nakrájený pórek a krátce provaříme.
Polévku dochutíme solí a muškátovým květem.
Přidáme-li 5 dkg žampiónů podušených na másle, dostane polévka odlišnou chuť.
Polévku podáváme s opraženou houskou.
1- 2 housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme za stálého míchání na oleji.