houby čerstvé nebo hrst sušených
4 brambory
1 cibule
2-3 listy bobkového listu
4 kuličky celého pepře a nového koření
kmín, sůl
kopr nebo můžete dát saturejku
2-3 lžíce hladké mouky
1/2 litru mléka
smetana nebo šlehačka
ocet
Brambory nakrájíme na kostičky, houby na větší kousky -
sušené houby předem namočíme ve vlažné vodě, drobně nakrájíme cibuli a vše
spolu s kořením dáme do hrnce a osolíme. Do hrnce nalijeme studenou vodu,
tak abychom zalili vložené suroviny, maximálně polovinu požadovaného
množství polévky. Dáme vařit a když jsou brambory skoro měkké přidáme za
stálého míchání do polévky mléko ve kterém jsme rozmíchali mouku a vlijeme
smetanu. Mouky dáme podle toho, jak chceme mít polévku hustou a asi 10 - 15
minut ještě vaříme. Než polévku okyselíme, ochutnáme jestli je dost slaná,
podle potřeby dosolíme. Nakonec za stálého varu ochutíme octem - musí se
míchat. Před vypnutím dáme trochu kopru.
Polévka z čerstvých hříbků získá lepší chuť, když přidáme trošku sušených.