wz
  Hlavní stránka     Polévky a zavářky

Hovězí polévka

75 dkg hovězího - žebra, přední
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
2-4 stroužky česneku
1 menší cibule
sůl
5 kuliček pepře
nudle nebo jiná zavářka
petrželka, pažitka

Maso s kostí dobře opereme pod tekoucí vodou, dáme do tlakového hrnce, zalijeme 1 a 3/4 litru vody, přidáme očištěnou zeleninu vcelku, česnek, celý pepř, sůl a cibuli, kterou jsme zbavili vnější slupky, ale ne úplně oloupanou, protože ta dodá polévce pěkně nazlátlou barvu. Hrnec uzavřeme a vaříme podle kvality masa asi 1- 1,5 hodiny.
Po otevření maso vyjmeme z hrnce, vykostíme a vývar přecedíme. Do vývaru můžeme vložit nakrájené žampiony, nebo hrášek, krátce povaříme. Do polévku nakrájíme uvařenou zeleninu, já dávám pouze mrkev. Hotovou polévku ochutnáme a případně přisolíme. Po vypnutí vložíme nakrájenou pažitku. Měla jsem medvědí česnek, tak jsem ho najemno nakrájela a vložila do polévky před vypnutím.

Pokud jako zavářku použijeme těstoviny, které nejsou domácí, nikdy je nevaříme ve vývaru a vždy je servírujeme zvlášť - v opačném případě nám nabobtnají a navíc polévku nevzhledně zakalí.

Hovězí maso z polévky dáme třeba k cibulové, špekové, rajské nebo okurkové omáčce. Já ho mám ráda se šťouchanými brambory.

[CNW:Counter] a.kucharka@tiscali.cz

Aktualizováno :

Ajina kuchařka
© 2001

Vloženo 9.5.2011