wz
  Hlavní strana         Moučníky

a.kucharka@tiscali.cz

Aktualizováno :

Ajina kuchařka
© 2001
[CNW:Counter]

Vloženo 10.12.2012

 Štrúdl - jablkový závin

1 listové těsto (500g)
máslo
4 hrsti strouhanky
8 větších jablek
rozinky nejlépe namočené v rumu
krystalový cukr
1 skořicový cukr
hladká mouka
může být:
2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů
brusinky

Lístkové těsto (pokud máme mražené, necháme zvolna rozmrznout) si rozdělíme na 2 díly. Jeden díl hned rozválíme na pomoučené utěrce (nejlépe lněné) do tvaru obdélníku, výška těsta asi 3 mm. Těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou , tak 2 hrsti. Na vyválené těsto nastrouháme na hrubém struhadle oloupaná 4 jablka (množství záleží na velkosti jablek a také na tom, jak moc jablek ve štrúdlu máme rádi).
Nastrouhaná jablka trošku pocukrujeme, posypeme skořicovým cukrem, podle chuti posypeme rozinkami, brusinkami a sekanými ořechy. Těsto pomocí utěrky srolujeme (zavineme) a uzavřeme konce. Těsto přeneseme na plech, který je vyložený pečícím papírem. Stejným způsobem pracujeme i s druhým dílem lístkového těsta. Oba štrúdly potřeme rozpuštěným máslem.

Do trouby předehřáté na 190 ° C vložíme plech se štrúdly a pečeme asi 25 - 30 minut (hodně do zlatova).

Krájíme po vychládnutí a cukrujeme až před podáváním.