Hlavní stránka Hovězí maso |
Hovězí dušená žebra8 krátkých hovězích žeber (do 10 cm)sůl, pepř hladká mouka 5-10 dkg slaniny 2 polévkové lžíce olivového oleje 2 velké cibule 1 červená cibule 2 mrkve 2 šálky červeného nebo bílého vína 2 šálky vývaru 2 snítky tymiánu 2 snítky rozmarýnu Žebra osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme do hlubšího kastrolu na středním plameni vyškvařit, až slanina pustí tuk a jsou ze slaniny zlaté škvarečky. Odstraníme škvarečky a dáme je stranou. K tuku od slaniny přidáme olivový olej a zvýšíme teplotu. Obalená žebra opečeme ze všech stran a potom je vyjmeme a dáme stranou. Přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, a šalotku restujeme asi 2 minuty. Přilijeme víno a mícháním šlehací metlou, ať očistíte spodní část kastrolu od přípeku. Přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Přilijeme vývar, osolíme asi 1 lžičkou soli a dost opepříme. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme. Vložíme zpět žebra, která by měla být téměř úplně ponořená. Vložíme celé snítky tymiánu, rozmarýny a škvarky ze slaniny. Nyní zakryjeme poklicí a dáme hrnec do trouby na dobrou 2 1/2 hodiny. Prostě odejdeme a necháme magii ať dělá co umí. Maso má odpadávat od kosti.Vyjměte pekáč z trouby a nechte nejméně 20 minut, pod pokličkou, před podáváním. Na poslední chvíli, posbírejte tuk z vrcholu šťávy. (Alternativní metoda: Pokud máte čas, můžete zchladit na několik hodin. Tuk bude tuhnout a bude mnohem snazší ho odstranit)
Příloha: Bramborová kaše. 2 žebra dáme na kaši a přelijeme trochu šťávy
recept z kuchařky http://thepioneerwoman.com/ |
Aktualizováno : |