wz
  Hlavní stránka      Sladká jídla      Brambory

Šlejšky s osmaženou strouhankou či s mákem

750 g vařených brambor
250 g hrubé mouky
100 g dětské krupičky
1 vejce
sůl

olej
strouhanka
mletý mák
moučkový cukr
máslo
Předem uvařené studené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory dáme na pomoučený vál, uprostřed uděláme důlek, který trošku vysypeme moukou, vyklepneme do něho vejce, osolíme, posypeme moukou a krupičkou. Nožem opatrně smícháme vejce s moukou, tak aby nám nevyteklo a potom postupně zpracováváme brambory v těsto, které dobře rukama propracujeme. Těsto nenecháme dlouho stát, zřídlo by.
Z těsta si uděláme válečky asi o průměru 5 cm, ty nakrájíme na kousky ze kterých utvoříme válečky. Pokud si nevíte rady, tak se podívejte, zde je pěkná fotodokumentace.
Šlejšky vkládáme do vroucí osolené vody. Po vložení opatrně odlepíme ode dna, až vyplavou vaříme ještě aspoň 2-3 minuty. Vyndáme cedníkem, necháme okapat, dáme do mísy, pokápneme olejem nebo dáme kousek másla a protřepeme, aby se pomastily a zůstaly oddělený.

Opečená strouhanka: Na pánev nalijeme trošku oleje, až je dostatečně rozehřátý, nasypeme strouhanku a za stálého míchání strouhanku osmažíme do zlatova. Necháme ji zchládnout a potom smícháme s moučkovým cukrem.

Podáváme posypaný cukrem smíchaným s mákem nebo opečenou strouhankou a hodně politý máslem.

[CNW:Counter] a..kucharka@tiscali.cz

Aktualizováno :

Ajina kuchařka
© 2001

Vloženo 18.4.2011